Stem voor de Odisee-app!

Terug

Onderzoekers van onze hogeschool, opleiding Vroedkunde (Campus Waas) en ICT (Technologiecampus Gent), werken aan een app die de informatie en communicatie tussen zorgverleners en ouders met een kind op de neonatale intensieve zorgen wil bevorderen. Deze app - in volle ontwikkeling - is nu 1 van de 50 genomineerden van de Belfius Care Award. Stemmen kan via https://www.neoparent.be/stem

Als ouders geconfronteerd worden met een opname van hun kind op de dienst neonatale intensieve zorgen, breekt vaak een emotionele en moeilijke periode aan. Er komt veel informatie af op de ouders, waardoor ze nood hebben aan begeleiding en ondersteuning. Daarom willen onze onderzoekers een app ontwikkelen om ouders te ondersteunen. “We willen een applicatie maken die gebruiksvriendelijk is en op maat van de ouders”, verduidelijkt projectleider Inge Tency, onderzoeker in de opleiding Vroedkunde. “Met die app willen we de informatie en communicatie bevorderen tussen ouders en zorgverleners, en ook ouderparticipatie stimuleren. Betrokkenheid van ouders in de zorg is immers cruciaal voor de groei en ontwikkeling van de baby. Het versterkt bovendien de band tussen ouders en kind.”

Gepersonaliseerde info

“Het is de bedoeling dat de  informatie in de app gepersonaliseerd wordt verwerkt. Zo zullen ouders, wanneer ze de app starten, informatie te zien krijgen die gerelateerd is aan de gezondheid van hun baby. Zo hoeven ze niet telkens de hele app te doorzoeken. Daarnaast zullen we er ook voor zorgen dat de app aantrekkelijk is en werken we voor de grafische vormgeving samen met LUCA School of Arts.”

In samenwerking met het werkveld

Inge en haar collega’s vinden samenwerking met het werkveld en ouders cruciaal. “We zijn dan ook blij dat de dienst neonatale intensieve zorgen van het UZ Gent en UZ Leuven partner zijn. Ouders worden dan weer vertegenwoordigd door de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC). Daarnaast moeten we ook denken aan de beveiliging en integratie van de app in de ziekenhuisinfrastructuur. Daarvoor zorgen Odisee-collega’s Yves Blancquaert en Davy De Winne van de opleiding ICT.”

Belfius Care Award

Vorig jaar riep Belfius organisaties op om hun slimme projecten bekend te maken voor het grote publiek. Met succes. De 233 inzendingen voor de Belfius Smart Belgium Awards zijn daar het beste bewijs van. Vandaag is Smart Belgium uitgegroeid tot een krachtig ecosysteem waarin bedrijven samen met Belfius en onze partners volop innoveren. Het doel? Oplossingen aanreiken voor de uitdagingen van lokale overheden, bedrijven, zorgcentra, scholen,… en zo een duurzame en slimme toekomst creëren die inspireert tot nieuwe slimme projecten.
Om dit ecosysteem nog sterker te maken, kunnen smart companies een beroep doen op Belfius voor de kredieten die ze nodig hebben om, samen met onze experten, hun slimme oplossingen te realiseren. En via een kapitaalsinbreng kunnen we scale-ups de ondersteuning geven die ze nodig hebben om het verschil te kunnen maken.
Uit 233 inzendingen heeft een vakjury 50 genomineerden gekozen, waaronder onze Odisee-app. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Smart Belgium Event op 21 maart 2018.

Contact (niet voor publicatie)

Dr. Inge Tency, Odisee opleiding Vroedkunde. E-mail: inge.tency@odisee.be. Tel: 0474-98 84 27.

https://praktijkgerichtonderzoek.odisee.be/?q=gezondheidszorg/lopend-onderzoek/neoparent